220 km watergang in beeld in beheergebied van Waterschap Aa en Maas

Voor het tweede jaar op rij heeft ingenieursbureau Land diverse waterbodemonderzoeken uitgevoerd in het beheergebied van Waterschap Aa en Maas. Wij hebben dit werk binnen de combinatie Veldflex (bestaande uit ingenieursbureau Land, Niebeek Milieumanagement B.V. en Tijhuis Ingenieurs B.V.) uitgevoerd in opdracht van AQUON.

De deelgebieden die wij onder onze hoede kregen, lagen wijd verspreid over de Provincie Noord-Brabant en betroffen de gemeentes Bernheze, Boxmeer, Deurne, Gemert-Bakel, Landerd, Meierijstad, Mill en Sint Hubert, Oss, Sint Anthonis, Sint-Michelsgestel en Uden. De spreiding van de deellocaties maakte het werk gevarieerd en verrassend. Inmiddels is daardoor ook de bodemproblematiek in een groot gebied bij ons bekend.

De waterbodemonderzoeken startten in februari 2018 en 2019 met een vooronderzoek en veldinspectie, waarna de definitieve bemonsteringsstrategieën voor de monstervakken bepaald zijn. Hierna werd het veldwerk uitgevoerd door meerdere veldploegen, wat goede coördinatie en vooral communicatie vereist. In totaal hebben onze veldwerkers in 2018 gezamenlijk 84 km watergang afgelegd en in 2019 zelfs 140 km.

Over het algemeen ging het veldwerk voorspoedig, al was het soms wel een uitdaging door hoge begroeiing, vorst, hete zomers, toeschouwers (koeien) en eikenprocessierupsen. Uiteindelijk zijn de afgelopen twee jaar circa 820 monstervakken bemonsterd en circa 900 dwarsprofielen ingemeten. Ook zijn ongeveer 630 analyses op PFAS uitgevoerd. Daarnaast zijn 120 locaties op asbest onderzocht. Een grote klus, waarbij maar liefst 18 personen binnen ons ingenieursbureau zich hebben ingezet om het project beide jaren tot een goed einde te brengen.

Mede dankzij goede samenwerking, gedrevenheid en korte lijntjes met de opdrachtgever en het Waterschap, is het werk ook dit jaar voorspoedig verlopen.

Specificaties

Opdrachtgever: 
Aquon en Waterschap Aa en Maas
Locatie: 
Beheergebied Aa en Maas
Projectleider: 
Gijs te Brake
gbr@ibland.nl

Misschien ook interessant

Nieuwsartikel
Japanse Duizendknoop: 16 van onze medewerkers hebben een cursus Japanse...
Project
Het Natura2000 gebied Springendal en Dal van de Mosbeek is een prachtig bronnen...
Nieuwsartikel
Ingenieursbureau Land en Helicon MBO Velp slaan de handen ineen en bieden de...
Home > Projecten > 220 km watergang in beeld in beheergebied van Waterschap Aa en Maas