Overslaan en naar de inhoud gaan
Bodem

Meer dan compleet bodem- en verhardingsonderzoek in Gorinchem

OpdrachtgeverGemeente Gorinchem
LocatieGorinchem
ProjectleiderAngeline Slotboom

In opdracht van de Gemeente Gorinchem hebben wij als ingenieursbureau Land, in samenwerking met QRoad, het jaar 2023 afgesloten met een meer dan compleet bodem- en verhardingsonderzoek. Wij kregen de vraag van onze opdrachtgever of de bestaande verharding gebruikt kon worden als fundering. De wens was om er tijdelijke woningen op te plaatsen, waarbij je dan zeker wil weten dat dikte en stabiliteit van het fundatiemateriaal en asfaltpakket voldoet.

Om tijd te besparen waren inzicht in de bodemkwaliteit, de laagopbouw en teerhoudendheid van het asfalt en de hergebruiksmogelijkheden van de onderliggende fundatielaag van het terrein ook gewenst, zodat deze informatie meteen beschikbaar zou zijn indien de bestaande verharding niet geschikt zou zijn voor het dragen van de tijdelijke woningen.

Om de uitvraag goed te beantwoorden hebben we naast het uitvoeren van onderzoek naar de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem en verharding ook valgewichtdeflectiemetingen van het asfalt uitgevoerd. Dit is een meting waarbij zonder asfaltboringen de draagkracht van de verharding bepaald wordt. Het resultaat, het asfalt kan blijven liggen, waardoor onze opdrachtgever een hoop extra werk bespaard is gebleven. En als de woningen straks weer weg zijn, kan het asfalt weer in gebruik genomen worden.
Een prachtig voorbeeld van vindingrijke oplossingen voor morgen!